Free Website Templatesphpbb3 styles

Het Stockholm Syndroom.

waarom slachtoffers sympathie hebben voor de dader...

Het Stockholm Syndroom.

Berichtdoor Mea op do 29 apr 2010 21:33

Het Stockholm Syndroom
( waarom slachtoffers sympathie hebben voor de dader)

Hoewel het fenomeen dat slachtoffers sympathie hebben voor de dader al veel langer bestaat onder een andere naam, is de naam Stockholm syndroom pas bekent geworden na een bankgijzeling in Noorwegen in de begin jaren 70 van de vorige eeuw.
Tijdens deze gijzeling kregen de slachtoffers, de gijzelaars, een binding met hun gijzelnemers en 2 vrouwen hebben zich ook verloofd met de daders.
Sindsdien spreekt men niet meer zo zeer over emotional bouding of traumatic bounding maar zijn deze woorden vrijwel vervangen door de uitdrukking; ‘het Stockholm Syndroom’.

Mensen hebben van nature een gave om extreme situaties te overleven. Deze gave noemen we overlevingsmechanismen.
Een van de overlevingsmechanismen die zich kan voordoen in een situatie van misbruik en/ of intimidatie is het gaan meeleven en sympathie gaan voelen voor de dader.

Dit overlevingsmechanisme kan zich voordoen in verschillende situaties waarbij sprake is van een macht verschil waarbij misbruik wordt gemaakt van de machtspositie. Dit kunnen bv zijn; Krijgsgevangen situaties,
Gevangen in concentratiekampen,
Mishandelde vrouwen en kinderen,
Incest- slachtoffers,
Sekteleden.

Net als bij ieder ander syndroom zal ook nu voldaan moeten worden aan een aantal voorwaarden, symptomen;
Zoals genoemd is er misbruik van macht, het slachtoffer voelt zich geïntimideerd, machteloos, wordt bedreigd en is bang voor daadwerkelijk geweld ( zowel verbaal als fysiek), het slachtoffer wordt vaak geïsoleerd.
De dader kan aardig zijn en zich sympathiek gedragen, maar alleen uit oogpunt van gewin. Hierdoor zal het slachtoffer gaan denken dat het wel meevalt allemaal en excuses zoeken en vinden voor de daden van de dader.

Dit excuses zoeken voor de daden van de dader is een normaal menselijke manier om te overleven in een moeilijke situatie.
Steeds zien we dan ook een serie van gebeurtenissen die vrijwel altijd op elkaar volgen en voor degene die het kennen zeer herkenbaar zullen zijn; er is een duidelijke spanning opbouw, waarbij het slachtoffer weet dat er iets zal gebeuren dat beangstigend is. Dan volgt de afstraffing, de wraak, waarna de dader zal laten lijken dat het zo niet bedoelt is en het proberen goed te maken; de zgn honeymoon periode.
Deze sterke opeenvolging van goed en slecht gedrag zal het slachtoffer in verwarring brengen en sympathie geven voor de dader.


Cognitieve Dissonantie
( Recht praten wat krom is)

Hoewel slachtoffers voelen dat het mis is, leven zij als het ware in 2 werelden, 2 werkelijkheden. Aan de ene kant is daar de realiteit, het macht misbruik en aan de andere kant is er dat zoals het zou moeten zijn.
Het slachtoffer weet dus dat wat er gebeurd niet goed is, denken machteloos te zijn de situatie te veranderen en zal dit dus onbewust goed praten.
Als er sprake is dat er een relatie met de dader is, als kind of partner, dan is er sprake van een langdurige investering in de relatie. Hoe langer dit duurt, hoe sterker dit mechanisme van goed praten zal zijn.
Elke situatie waarin je samen dingen meemaakt versterkt de onderlinge band. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat het steeds moeilijker wordt deze band te doorbreken.

Waarom gebeurd dit zo;

Consistentie theorie, cognitieve dissonantie.

Van oudsher is de mens een gewoonte dier.
Men verwacht zonder er bij na te denken dat alles blijft zoals het was. Als je boodschappen gaat doen en even later weer thuis komt dan verwacht je dat alles er net zo uit ziet als dat je even daarvoor achterliet.
Dit heet dan psychologische consistentie. Ditzelfde gegeven bestaat op andere gebieden, zo is dit er op fysiek, emotioneel en mentaal gebied, maar ook wat betreft gedrag van mensen en van onszelf verwachten we die consistentie.
Dissonantie is een term die we gebruiken voor iets dat niet gaat zoals we dat verwacht hadden. We vinden het als mens enorm vervelend als iets niet gaat zoals we dat verwachten en zullen dan ook snel terug willen naar de normale situatie.

Dit gegeven zorgt er dus voor dat we zaken recht gaan praten die krom zijn.
Als een echtgenoot ruzie loopt te zoeken en daarbij fysiek geweld niet uit de weg gaat, zal de vrouw hoogstwaarschijnlijk zichzelf wijsmaken dat er een slechte dag op het werk was of excuses zoeken waardoor de echtgenoot redenen zou hebben om te slaan..’en trouwens zo hard was het toch niet’…’ja, maar als ik nou eens gewoon dit zo had gedaan dan had het nooit zo ver gekomen dat hij was gaan slaan!’ Er is geduwd en getrokken aan het slachtoffer, er is zo hard in de arm geknepen dat er blauwe plekken zijn maar er wordt toch gezegd; ‘Hij heeft niet geslagen hoor’….
Dit nu is cognitieve dissonantie.

Cognitieve dissonantie wordt in de psychologie beschreven als; verstandelijk onverenigbare gegevens.

Incongruentie;

Incongruentie = niet overeenstemmen.

Het niet in overeenstemming zijn van een persoon tussen de bewuste en onbewuste beleving en hetgeen er zich daadwerkelijk afspeelt in de realiteit.


Er is en verschil in hoe de persoon is en hoe hij/ zij zichzelf ziet.
Er is een zelfbeeld en een zelfideaal.

Wat betekent dat nu;

Iemand kan zich laten bepalen door wat men verwacht. Een mishandelde vrouw zal zich zo gedragen als dat zij denkt dat men van haar verwacht. In tegenstelling tot wie zij werkelijk is..
Op deze manier beantwoord zij aan de verwachtingen van anderen zonder rekening te houden met haar daadwerkelijke zijn.
Naast het zelfbeeld is er het zelf ideaal. De droom zoals het zou moeten en kunnen zijn en de wereld die er niet aan voldoet. Door de cognitieve dissonantie zal er dus ook een afstand komen tussen zelfbeeld en zelfideaal.
Zet een scherm met een neutrale site open, als je deze site weg klikt schakel je over op het andere scherm
Tijdelijk geheugen wissen; menu-extra-internet opties-tabblad algemeen- klik knop bestanden verwijderen.

team mailen;psychopathie123@live.nl
Mea
Site Admin
Site Admin
 
Berichten: 3559
Geregistreerd: di 29 jan 2008 00:31

Keer terug naar Het Stockholm Syndroom.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron