Free Website Templatesphpbb3 styles

Cognitieve Dissonantie

Recht praten wat krom is...

Cognitieve Dissonantie

Berichtdoor faith op vr 30 apr 2010 20:44

Cognitieve Dissonantie
( Recht praten wat krom is)

Hoewel slachtoffers voelen dat het mis is, leven zij als het ware in 2 werelden, 2 werkelijkheden. Aan de ene kant is daar de realiteit, het macht misbruik en aan de andere kant is er dat zoals het zou moeten zijn.
Het slachtoffer weet dus dat wat er gebeurd niet goed is, denken machteloos te zijn de situatie te veranderen en zal dit dus onbewust goed praten.
Als er sprake is dat er een relatie met de dader is, als kind of partner, dan is er sprake van een langdurige investering in de relatie. Hoe langer dit duurt, hoe sterker dit mechanisme van goed praten zal zijn.
Elke situatie waarin je samen dingen meemaakt versterkt de onderlinge band. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat het steeds moeilijker wordt deze band te doorbreken.

Waarom gebeurd dit zo;

Consistentie theorie, cognitieve dissonantie.

Van oudsher is de mens een gewoonte dier.
Men verwacht zonder er bij na te denken dat alles blijft zoals het was. Als je boodschappen gaat doen en even later weer thuis komt dan verwacht je dat alles er net zo uit ziet als dat je even daarvoor achterliet.
Dit heet dan psychologische consistentie. Ditzelfde gegeven bestaat op andere gebieden, zo is dit er op fysiek, emotioneel en mentaal gebied, maar ook wat betreft gedrag van mensen en van onszelf verwachten we die consistentie.
Dissonantie is een term die we gebruiken voor iets dat niet gaat zoals we dat verwacht hadden. We vinden het als mens enorm vervelend als iets niet gaat zoals we dat verwachten en zullen dan ook snel terug willen naar de normale situatie.

Dit gegeven zorgt er dus voor dat we zaken recht gaan praten die krom zijn.
Als een echtgenoot ruzie loopt te zoeken en daarbij fysiek geweld niet uit de weg gaat, zal de vrouw hoogstwaarschijnlijk zichzelf wijsmaken dat er een slechte dag op het werk was of excuses zoeken waardoor de echtgenoot redenen zou hebben om te slaan..’en trouwens zo hard was het toch niet’…’ja, maar als ik nou eens gewoon dit zo had gedaan dan had het nooit zo ver gekomen dat hij was gaan slaan!’ Er is geduwd en getrokken aan het slachtoffer, er is zo hard in de arm geknepen dat er blauwe plekken zijn maar er wordt toch gezegd; ‘Hij heeft niet geslagen hoor’….
Dit nu is cognitieve dissonantie.

Cognitieve dissonantie wordt in de psychologie beschreven als; verstandelijk onverenigbare gegevens.

Incongruentie;

Incongruentie = niet overeenstemmen.

Het niet in overeenstemming zijn van een persoon tussen de bewuste en onbewuste beleving en hetgeen er zich daadwerkelijk afspeelt in de realiteit.


Er is en verschil in hoe de persoon is en hoe hij/ zij zichzelf ziet.
Er is een zelfbeeld en een zelfideaal.

Wat betekent dat nu;

Iemand kan zich laten bepalen door wat men verwacht. Een mishandelde vrouw zal zich zo gedragen als dat zij denkt dat men van haar verwacht. In tegenstelling tot wie zij werkelijk is..
Op deze manier beantwoord zij aan de verwachtingen van anderen zonder rekening te houden met haar daadwerkelijke zijn.
Naast het zelfbeeld is er het zelf ideaal. De droom zoals het zou moeten en kunnen zijn en de wereld die er niet aan voldoet. Door de cognitieve dissonantie zal er dus ook een afstand komen tussen zelfbeeld en zelfideaal.

Zie ook het onderwerp, stockholm syndroom
http://psychopaten.forum-xl.nl/viewtopic.php?f=155&t=307
Vergeet niet de geschiedenis van je computer te wissen.
Het is eenvoudig terug te zien, als je een site hebt bezocht op internet.
Zie uitleg in het onderwerp Slachtoffers van psychopathie.

psychopathie123@live.nl
faith
Site Admin
Site Admin
 
Berichten: 868
Geregistreerd: di 26 aug 2008 18:25

Keer terug naar Cognitieve Dissonantie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron