Free Website Templatesphpbb3 styles

Meervoudig Compexe ontwikkelingsstoornissen ( MCDD)

Meervoudig Compexe ontwikkelingsstoornissen ( MCDD)

Berichtdoor Mea op ma 03 mei 2010 11:58

MCDD (Multiplex Complex Developmental Disorder) of in het Nederlands (Meervoudige Complexe Ontwikkelingsstoornissen) is een aanverwante stoornis van autisme.

Het is een onderverdeling van PDD-NOS. Het is dus niet ernstiger of minder ernstiger dan PDD-NOS. Er is nog weinig specifiek onderzoek gedaan naar de oorzaken van MCDD. Aangenomen wordt dat het te maken heeft met een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen in combinatie met reactie op prikkels uit de omgeving. Niet onmogelijk is dat er net als bij autisme sprake is van een erfelijk component. MCDD vertoont kenmerken zoals gezien worden bij autisme, maar ook kenmerken die worden aangetroffen bij angststoornissen en schizofrenie.

De behandeling is gericht op het geven van structuur, het voorkomen en dempen van angsten en het bevorderen van de gezonde mogelijkheden en vaardigheden. Bij jongeren is met name de puberteit een spannende fase, omdat in die periode het gevaar voor psychoses niet ondenkbeeldig is.

Als ze volwassen zijn blijven ze meestal moeite houden met contacten en met het denken. Ze blijven dan ook meestal aangewezen op hulp en begeleiding.

De symptomen zijn onder te verdelen in 3 groepen:

Stoornissen in de regulatie van effecten (angst en agressie: angst schiet door in paniek en boosheid in woede)

intense angst of gespannenheid
vreesachtigheid of fobie (meestal voor ongebruikelijke situaties of voorwerpen)
paniekaanvallen of overspoeld worden primitieve angsten
momenten of periodes van gedragsmatige terugval met driftbuien of primitieve woede-aanvallen
uitgesproken emotionele stemmingsschommelingen zonder aanwijsbare aanleiding
frequente oninvoelbare, bizarre angst-reacties
Stoornissen in de gevoeligheid voor sociale signalen en stoornissen in het sociale gedrag in relatie tot volwassenen en leeftijdsgenoten

sociale desintresse , vermijding van sociale contacten of grenzeloze contactname, ondanks aanwezige sociale vaardigheden
ontbreken van bestendige relaties met leeftijdsgenoten
aanklampende 'haat-liefde' relaties met name met volwassenen (in het bijzonder de ouders)
diep gebrek aan empathie en het vermogen om zich te verplaatsen in de gedachten en gevoelens van anderen
Stoornissen van het denken (onnavolgbaar van de hak op de tak springen, bizarre fantasieën, geheel opgaan in fantasieën, moeite hebben met het onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie)

Onlogische gedachtengang of plotselinge onnavolgbare gedachtensprongen (magische denken, neologismen(=taalnieuwigheid), bizarre gedachten
verwarring tussen fantasie en realiteit
gemakkelijk verward raken (moeite met het begrijpen van wat er om hun heen gebeurt)
overwaardige gedachten (grootheidsideeën, verhoogde achterdocht, helemaal opgaan in fantasie-figuren, denkbeeldige vrienden)
De stoornis openbaart zich meestal rond het tweede/derde levensjaar. Deze kinderen functioneren meestal goed in de geborgenheid en veiligheid van de één-op-één relatie met een volwassene, maar ontsporen heel snel in meer complexe sociale situaties (schoolplein, verjaardag).

Ook is het zo dat je bij deze kinderen je het niet kan veroorloven je eigen emoties te laten zien, dat brengt hun te veel in verwarring. Je moet beslist leren dat op de tweede plaats te zetten en je eerst te richten op de beleving van het kind.

Kinderen met MCDD zijn zeer snel achterdochtig , zowel over gebeurtenissen als over het gedrag van anderen. Zo gaat hun fantasie nogal eens met hen op de loop. Ze denken dan dat anderen het over hun hebben e.d. Deze kinderen zijn niet in staat de situatie aan de realiteit te toetsen. Ze moeten leren dat gedrag hen niet zo maar overkomt (en daar hebben ze hulp bij nodig), maar dat ze hier zelf invloed op kunnen uitoefenen. Alleen het grote probleem met kinderen met MCDD is dat de regulatie van emoties bij hen gestoord is, en dan gebeurt het soms dat het gedrag hen overkomt voordat ze aan denken toekomen.
Zet een scherm met een neutrale site open, als je deze site weg klikt schakel je over op het andere scherm
Tijdelijk geheugen wissen; menu-extra-internet opties-tabblad algemeen- klik knop bestanden verwijderen.

team mailen;psychopathie123@live.nl
Mea
Site Admin
Site Admin
 
Berichten: 3559
Geregistreerd: di 29 jan 2008 00:31

Keer terug naar Meervoudig Complexe ontwikkelingsstoornissen ( MCDD)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron