Free Website Templatesphpbb3 styles

verschil asps/psychopaat ?

Hier mag je reageren of vragen stellen over de bovenstaande informatie.

Moderator: faith

verschil asps/psychopaat ?

Berichtdoor woef op di 22 nov 2011 13:49

Hallo,

Zopas het informatief artikel gelezen over ASPS. Heel veel eigenschappen die ook 'eigen' zijn aan P's. Waar zit dan eigenlijk het onderscheid ? Of is dat enkel een formaliteit omdat de term 'psychopathie' uit de DSM was verdwenen ??
Avatar gebruiker
woef
 
Berichten: 70
Geregistreerd: zo 23 okt 2011 10:31
Woonplaats: België

Re: verschil asps/psychopaat ?

Berichtdoor Mea op ma 28 nov 2011 23:02

Hallo Woef,

Ik heb eindelijk een artikel gevonden waarin het verschil niet alleen uitgelegd wordt maar ook nog leesbaar gehouden is.
Het blijft echter een feit dat de meningen nogal uiteenlopen, zeker gezien het feit dat in de nieuwe DSM ( V) de termen psychopathie en ASPS een elkaar gekoppeld gaan worden. Dat we daar niet echt blij mee zijn hoef ik denk ik niet echt te vertellen he!!

Het enige dat ik nog wil toevoegen aan onderstaand is dat ook hier dingen in worden genoemd die niet eenduidig zijn met andere meningen, want daar lijkt het meer over te gaan als over bewijsbare diagnostische
criteria.
Duidelijk is dat ASPS een wat mildere ( vreemd woord in dit verband!) vorm aanneemt dan psychopathie en er qua gedrag nogal wat kenmerken verschillen.
In dit artikel wordt bv gezegd dat iemand met ASPS meer geweldadig gedrag vertoond terwijl in andere artikelen wordt gesproken over het omgekeerde; psychopathie kenmerkt zich juist door meer geweldadig gedrag.


Ik,als leek, wil dan ook nog een woordje meespreken en me scharen onder hen die stellen dat iemand met ASPS idd aan waarden en normen weinig meegekregen heeft, maar dat een psychopaat dit aangeboren en wellicht overgerfd heeft.
Dit is dan meteen ook de eeuwig durende discussie over nurture versus nature.Wij psychologiestudenten weten allemaal dat er een aantal stoornissen zijn die je liever niet bij je familie of geliefden aantreft . Hoewel erin velen van jullie vast wereldverbeteraars zitten, bedank ik liever voor een relatie met bijvoorbeeld een narcist, crimineel (met een stoornisje hier en daar) of, erger nog, een psychopaat.
Vooral bij deze laatste stoornis speelt het hebben van macht over anderen een bijzonder grote rol.
En hoewel we waarschijnlijk rustiger zouden slapen bij de gedachte dat alle psychopaten achter slot en grendel zitt en, is niets minder waar.
Psychopathie kenmerkt zich door intelligentie. Zo zal een psychopaat eerder zijn bankrekening vullen door directeur van een bank te worden, dan door er een te beroven. Ook zijn de meeste psychopaten verstandig genoeg om niet zomaar een moord te begaan, hoewel ze er wel toe in staat zijn…
Nee, een psychopaat maakt liever slachtoffers onder zijn collega’s: lekker pesten op een level dat het nog nèt te verdragen is. En zijn vriendin zal niet snel in elkaar geslagen worden, maar zich wel slachtoffer voelen van zijn totale gebrek aan empathie.
Psychopaten manipuleren en zijn niet vies van leugens, maar ze maken precíes vaak genoeg gebruik van de waarheid om hun slachtoffers verward te houden. Ze zijn op het eerste oog charmant en hebben een overdreven gevoel van eigenwaarde.
Tot nu toe lijkt onze psychopaat niet veel erger dan het lieverdje narcist, is het niet?
Helaas is er ook enige overlap met de anti sociale persoonlijkheidsstoornis (ASPS). Zo zijn er genoeg psychopaten die zich in het criminele circuit bevinden. Ergens een logische stap wanneer je bedenkt dat psychopaten zich snel vervelen.
Dat ze vervolgens niet snel weer uit dat circuit zullen stappen heeft te maken met hun onvermogen te leren van straf. Wanneer we een blik in de DSM werpen zullen we zien dat deze stelt dat de term psychopathie refereert naar ASPS. Er zijn echter behoorlijk wat kritieken met betrekking op deze criteria voor ASPS, aangezien de DSM doet geloven dat deze stoornis hetzelfde is als psychopathie. Het mag duidelijk zijn dat dit schrijnende gevolgen heeft : clinici gebruiken de literatuur over psychopathie om uitspraken te kunnen doen over de behandeling, of de kans op herhaling van crimineelgedrag van mensen met APS.
ASPS is echter absoluut niet hetzelfde als psychopathie: uit verscheidene onderzoeken onder gevangenen blijkt dat zo’n 50% van hen gediagnosticeerd kan worden met ASPS, daarentegen kan slechts 5-20% van hen die aan de criteria voor ASPS voldoen gediagnosticeerd worden met psychopathie. ASPS is een stoornis die vooral gediagnosticeerd wordt op basis van anti sociaal gedrag. Dit anti sociale gedrag mag niet uitsluitend plaatsvinden tijdens schizofrene of manische episoden, het individu moet op moment van diagnosticeren tenminste 18 jaar oud zijn en er moet sprake geweest zijn van Conduct Disorder voor het 15e jaar. Bij ASPS gaat het met name om het gedragsmatige aspect, het grootste deel van de diagnose wordt daarop gebasseerd. Bij psychopaten blijkt er meer aan de hand te zijn: wanneer je hun hersenen nader onderzoekt blijkt het psychopathische brein wezenlijk te verschillen met het brein van zowel zowel mensen met als zonder ASPS.
Zo toonde onderzoek in 1996 van Hare al aan dat psychopaten de emotionele significantie van taal niet kunnen waarderen, dit in tegenstelling tot mensen met ASPS. Ook tonen recentere onderzoeken aan dat psychopathie, in vergelijking met ASPS, geassocieerd wordt met minder grijze massa dichtbij het limbisch
systeem, een lagere emotionele verwerking en een lager brein metabolisme.
Tevens blijkt dat psychopaten tot 3 keer meer geneigd zijn tot gewelddadig recidiveren dan mensen zonder psychopathie. Het is nu dus duidelijk dat ASPS en psychopathie twee verschillende stoornissen zijn. Met de huidige DSM bestaat er de kans dat iemand met ASPS ten onrechte bestempeld wordt als psychopaat.
Als de DSM ons niet verder helpt, waarmee kunnen we deze stoornis dan wel juist diagnosticeren?
Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de Psychopathy Checklist- Revised (PCL-R). Door middel van een interview, waarbij de clinicus beschikt over autobiografische informatie van de cliënt, wordt nagegaan
in hoeverre de cliënt beschikt over aantal eigenschappen. Door middel van een puntensysteem wordt bepaald
of iemand leidt aan psychopathie: bij een score van 30 punten of hoger kom je in aanmerking voor de
diagnose. Niet psychopate criminelen (waaronder dus ook met mensen ASPS) scoren hier gemiddeld 22 op.
Dit wijst wederom naar een verschil tussen ASPS en psychopathie.
Hoewel psychopatie qua criminaliteit overeenkomsten kan hebben met ASPS, blijkt dus uit onderzoek dat dit twee totaal verschillende stoornissen zijn. ASPS gaat veel meer over het criminele gedrag, terwijl psychopathie een dieper liggend construct betreft, met aantoonbare afwijkingen in het brein. En hoewel
psychopatie in de DSM in één adem genoemd wordt met ASPS, ontspringen ze eigenlijk de dans. De meeste
psychopaten zullen met behulp van de DSM niet gevonden worden, aangezien zijn het meeste van hun criminele praktijken goed voor de buitenwereld verborgen zullen houden.

Bron; Tijdschrift psychologie 2011.
Zet een scherm met een neutrale site open, als je deze site weg klikt schakel je over op het andere scherm
Tijdelijk geheugen wissen; menu-extra-internet opties-tabblad algemeen- klik knop bestanden verwijderen.

team mailen;psychopathie123@live.nl
Mea
Site Admin
Site Admin
 
Berichten: 3559
Geregistreerd: di 29 jan 2008 00:31

Re: verschil asps/psychopaat ?

Berichtdoor woef op di 29 nov 2011 09:23

Hey Mea,

Bedankt om dit te plaatsen. Inderdaad begrijpbaar geschreven en nu idd veel duidelijker voor mij : ASPS is voornamelijk op GEDRAG gestoeld en minder op gebrek aan emoties/geweten zoals bij P.'s. Dat is infeite de beknopte conclusie. Thanks again, Mea.
Avatar gebruiker
woef
 
Berichten: 70
Geregistreerd: zo 23 okt 2011 10:31
Woonplaats: België


Keer terug naar Reacties of vragen...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron