Free Website Templatesphpbb3 styles

WAT IS HUISELIJK GEWELD NU EIGENLIJK?

WAT IS HUISELIJK GEWELD NU EIGENLIJK?

Berichtdoor Mea op do 12 feb 2009 11:00

Wat is huiselijk geweld nu eigenlijk?

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring wordt gepleegd.
Een pleger van huiselijk geweld kan zijn een partner, een ex-partner, ouders, kinderen, broers, zussen, andere familieleden of bijvoorbeeld een huisvriend.
Slachtoffers van huiselijk geweld zijn vaak vrouwen en kinderen. Maar slachtoffers zijn ook mannen, ouders en ouderen.

Welke verschillende vormen vallen onder huiselijk geweld?
Bij huiselijk geweld kan het gaan om:

Lichamelijke mishandeling
Je kunt dan denken aan een man die zijn vrouw slaat of aan een vader of moeder die zijn of haar kinderen slaat. Naast slaan kan er ook geschopt, gebeten of geknepen worden.


Lichamelijke verwaarlozing
Een kind dat geen nieuwe kleren of geen eten krijgt, een bejaarde moeder die niet gedoucht wordt.


Psychische mishandeling
Hierbij kun je denken aan het kleineren en minderwaardig laten voelen van een gezinslid. Dus een man die zijn vrouw uitscheldt of een vader of moeder die tegen zijn of haar kind zegt dat hij of zij het nooit goed doet en een slecht kind is.


Psychische verwaarlozing
Bij psychische verwaarlozing is er sprake van onvoldoende aandacht bij de ontwikkeling van leden van het gezin. Voorbeeld: een man die zijn vrouw negeert of ouders die hun kinderen negeren.


Seksueel geweld
Een vader of moeder die seksuele handelingen verricht met hun zoon of dochter. Het betasten van lichaamsdelen of seks hebben met het kind. Maar het kan ook gaan om een man die zijn vrouw dwingt tot het hebben van seks.

Wat zijn de oorzaken van huiselijk geweld?
De oorzaken van huiselijk geweld kunnen zijn:

Iedereen binnen het gezin heeft een eigen plaats/positie en verschillende belangen. Dit kan wel eens botsen waardoor er ruzies ontstaan en die worden dan opgelost met geweld.
Stress binnen het gezin kan een reden zijn om te beginnen met het gebruiken van geweld.
Als er binnen het gezin weinig financiële middelen(geld) zijn, kan dit aanleiding geven tot irritatie en ergernissen. Dit kan een reden zijn om te beginnen met het gebruiken van geweld.
Geweld kan van familie op familie over gaan. Als geweld binnen het gezin normaal is dan kan het doorgegeven worden aan de volgende familieleden.
Geweld kan ook een gevolg zijn van een psychische stoornis. Als een lid van de familie een psychische stoornis heeft en als het deel van de hersenen dat zorgt voor emoties niet goed werkt, dan kan er een overvloed aan woede ontstaan waardoor er geweld binnen het gezin gebruikt wordt.
Mannen worden vaak opgevoed met het idee dat zij de baas zijn. Vrouwen zijn vaak ondergeschikt aan de man. De man kan hierdoor geweld gaan gebruiken om ervoor te zorgen dat de vrouw geen macht krijgt.
Als je als kind altijd door je ouders vernedert bent dan kan dat omslaan in woede waardoor je dit kunt uiten door geweld te gaan toepassen.
Alcohol en druggebruik kunnen ook oorzaken zijn waardoor er geweld gebruikt wordt binnen het gezin.
Wat zijn de gevolgen van huiselijk geweld?
De gevolgen van huiselijk geweld zijn te verdelen in lichamelijke en psychische klachten.

Lichamelijke klachten
Slachtoffers van huiselijk geweld hebben vaak te maken met lichamelijke klachten. Mensen die mishandelt zijn houden er vaak blauwe plekken en botbreuken aan over. Slachtoffers proberen hun blauwe plekken vaak te verbergen omdat ze zich ervoor schamen. Ze willen niet dat anderen het weten. Daders zorgen er vaak voor dat de blauwe plekken op plaatsen worden aangebracht waar niemand ze kan zien.
Slachtoffers van huiselijk geweld hebben naast blauwe plekken vaak ook botbreuken. Bij botbreuken kun je denken aan benen die zijn gebroken maar ook armen, heupen, ribben en bijvoorbeeld letsel aan het hoofd.
Naast blauwe plekken en botbreuken kan het slachtoffer ook last hebben van spanningspijnen in het hele lichaam, gewrichtsproblemen, steeds terugkerende hoofdpijn of buikpijn en kan het slachtoffer helemaal geen zin hebben om te eten.
Naast de lichamelijke klachten kan een slachtoffer van huiselijk geweld ook last hebben van psychische klachten.

Psychische klachten
Slachtoffers voelen zich vaak heel onrustig. Ze hebben steeds het gevoel dat de dader elk moment opnieuw kan toeslaan. Ze voelen zich vaak opgejaagd en hebben pijn en verdriet omdat ze nooit hadden verwacht dat ze in zo’n situatie terecht zouden komen.
Slachtoffers kunnen last hebben van concentratieproblemen. Ze zijn steeds alert op wat er komen gaat. Vaak zijn slachtoffers uitgeput en hebben ze nergens meer zin in. Ze geven zich zelf vaak de schuld voor wat de dader heeft gedaan en ze voelen zich minderwaardig. Ze schamen zich voor wat er gebeurt is. Ze hebben het laten gebeuren en het is niet gelukt om het te voorkomen.
Slachtoffers kunnen voortdurend in de stress zitten en ’s nachts dromen over wat er gebeurt is. Daarnaast kan er woede ontstaan bij het slachtoffer en die woede kan zich ontaarde in wraakgevoelens. Als laatste kan er bij het slachtoffer een sterk gevoel van angst blijven hangen. Bang zijn dat de dader opnieuw toeslaat maar ook bang zijn voor andere mensen die het goed bedoelen.

Kinderen kunnen ook probleem gedrag vertonen zoals spijbelen, minder goed presteren op school, weglopen van huis, delinquent gedrag.

Hoe kan je huiselijk geweld stoppen?

Je zou met iemand kunnen gaan praten die je al kent en die je kunt vertrouwen. Bijvoorbeeld een buurman/vrouw, opa/oma, tante/oom of de ouders van je beste vriend of vriendin.
Als jongere zijnde kun je met een docent gaan praten die je vertrouwt. Deze docent kan dan samen met jou kijken en besluiten hoe je verder geholpen kunt worden.
Elke school heeft tegenwoordig een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kunt. Jouw verhaal blijft dan tussen jou en de vertrouwenspersoon. Als je eng vindt om contact op te nemen met een onbekend persoon, kun je misschien een vriend of vriendin vragen om mee te gaan naar het gesprek. Deze vertrouwenspersoon gaat dan samen met jou kijken en besluiten hoe je verder geholpen kunt worden.
Je kunt contact opnemen met de kindertelefoon. Zij weten alles over huiselijk geweld. Je kunt je verhaal aan hen voorleggen tussen twee uur in de middag en acht uur in de avond. Het telefoonnummer is gratis en je hoeft je naam niet te zeggen. Dit betekent dat je ouders er niet achter hoeven te komen. Deze mensen van de kindertelefoon zullen naar je verhaal luisteren en samen met jou bekijken hoe je verder geholpen kunt worden. Het telefoonnummer is 0800-0432.
Als jijzelf of iemand uit je omgeving mishandeld wordt, kun je bellen met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Bij dit bureau werken mensen aan wie je je verhaal kunt vertellen. Ook hier geldt net zoals bij de Kindertelefoon dat je niet verplicht bent om je naam te zeggen. Ook als je bijvoorbeeld bang bent dat er met een klasgenoot erge dingen gebeuren, kun je dit vertellen. Deze vertrouwenspersonen gaan heel voorzichtig met je kijken hoe ze je kunnen helpen. Iedere regio heeft zijn eigen Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Die zijn allemaal te bereiken via hetzelfde landelijke nummer: 0900-1231230.
Je eigen huisarts is er niet alleen voor lichamelijke klachten maar hij of zij is er voor alle klachten. Een arts mag jouw verhaal niet doorvertellen. Hij of zij heeft een geheimhoudingsplicht. Je kunt samen met hem of haar praten over je probleem. Ook al hebben jou ouders jullie huisarts uitgezocht, je ouders komen jou probleem niet te weten als jij dat niet wilt. Je kunt ook vragen of je eventueel contact mag opnemen met je schoolarts.
Via je huisarts zou je contact kunnen opnemen met een maatschappelijk werker of een psycholoog. Deze mensen kunnen jou in contact brengen met jeugdgroepen die ook te maken hebben of hebben gehad met huiselijk geweld. Je kunt dan met andere jongeren praten over wat je hebt meegemaakt en je zult zien dat je niet de enige bent.
Je kunt ook de politie inschakelen. De politie is er namelijk om jou te beschermen. De politie kan samen met jou bekijken wat je het beste kunt doen. De politie gaat niet gelijk je ouders oppakken maar gaat kijken en samen met jou bespreken wat er het beste kan gebeuren.
Zit je ergens mee en wil je erover praten dan kun je contact opnemen met Bureau Jeugdzorg. Je bent echt niet de enige die ergens mee zit. Bij Bureau Jeugdzorg vind je mensen die naar je luisteren en je helpen een oplossing voor je probleem te vinden. Voor de dichtstbijzijnde Bureau jeugdzorg kun je kijken op www.bureaujeugdzorg.info
Zet een scherm met een neutrale site open, als je deze site weg klikt schakel je over op het andere scherm
Tijdelijk geheugen wissen; menu-extra-internet opties-tabblad algemeen- klik knop bestanden verwijderen.

team mailen;psychopathie123@live.nl
Mea
Site Admin
Site Admin
 
Berichten: 3559
Geregistreerd: di 29 jan 2008 00:31

Keer terug naar WAT IS HUISELIJK GEWELD NU EIGENLIJK?

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron